Werken bij Borgh - carrièreswitch: van uitvoerder in de bouw naar een sales functie

Projectmanager geveltechniek bij Borgh: Wilco van Hoof

wilco-van-hoof-carriereswitch-sales-functie-projectmanager-geveltechniek

Een carrièreswitch is een moedige stap. Je weet immers wel wat je achterlaat maar niet waar je aan begint. Toch deed Wilco van Hoof het. En met succes.

Lees hier waarom Wilco de stap zette van uitvoerder in de bouw naar een sales functie bij Borgh en wat zijn carrièreswitch hem bracht.


Eerst iets over jou, wat zijn je interesses?

"Ik luister veel naar muziek met voorkeur voor blues, vind het fijn om te wandelen in de bossen en probeer zo vaak mogelijk vakanties en weekendjes weg te plannen. Hou van een goed restaurantje en probeer veel tijd met mijn kleinzoon door te brengen."

Wat voor werk deed je voordat je bij Borgh kwam werken? 

"Ik heb opleidingen gevolgd in de autotechniek en metaaltechniek. Maar in '86 ben ik in de bouw terecht gekomen doordat er weinig werk te vinden was. Hierdoor heb ik het timmervak geleerd in de praktijk. Daarna ben ik doorgegroeid tot uitvoerder/projectleider bij een onderaannemer in timmerwerk. Nieuwsgierigheid is de beste leraar."

Je bent dus leergierig én je hebt affiniteit met techniek. 

"Door mijn achtergrond in de bouw vind ik het interessant om de beste maar ook de snelste manier te vinden om te bouwen. Natuurlijk hebben bevestigingsmaterialen daar een grote invloed op. Want techniek kan voor de mensen in de bouw het werk makkelijker maken."


Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.
En met mijn commerciële inslag en achtergrond als uitvoerder durfde ik de stap wel aan. 


Van uitvoerder in de bouw naar een sales functie in de buitendienst. Beide in de bouwbranche, maar toch een serieuze carrièreswitch. Waarom heb je het roer omgegooid? 

"Doordat mijn vorige werknemer onverwacht failliet ging kwam ik op een punt om na te denken waar ik stond in mijn carrière. Aangezien ik nogal nieuwsgierig ben en aan een uitdaging toe was heb ik het roer omgegooid. Het leek mij leuk om de bouwwereld eens van een compleet andere kant te bekijken."

Waarom een vacature als sales-medewerker in de buitendienst, wat trok je in de functie aan? 

"Ik kwam de advertentie via een banensite tegen. Wat mij trok was eigenlijk het onbekende van het werk. In de advertentie werd gevraagd naar mensen met kennis van de bouwwereld en met een commerciële instelling. Aangezien ik dacht dat ik deze eigenschappen wel had ben ik in het diepe gesprongen en heb gereageerd."

Was het een grote stap om te solliciteren? Vond je de functie-eisen 'laagdrempelig' of juist niet?

"Voor mij was het best een grote stap om te solliciteren. Ik ging natuurlijk reageren op iets waar ik nooit iets in gedaan had. Voor mij waren de functie-eisen wel laagdrempelig omdat ik inmiddels zo'n 25 jaar ervaring in de bouw had. Uiteraard heb ik in die 25 jaar veel met vertegenwoordigers te maken gehad maar wel vanuit de andere kant van de tafel.

Wat verwachtte je van je nieuwe baan?

In eerste instantie eigenlijk niets. Ik begon aan een nieuwe uitdaging en wist niet wat ik moest verwachten. Dat was voor mij juist de reden om dit te doen."
Wat mij motiveert en wat ik interessant vind is het oplossen van problemen bij een aannemer. Aan tafel gaan, de tekeningen erbij en kijken wat voor hem de beste en snelste oplossing is. Als je dan wegloopt en je hebt de oplossing kunnen bieden vind ik fantastisch.


Inmiddels is het negen jaar geleden dat je solliciteerde bij Borgh. Welke ontwikkeling heb je doorlopen?

"Ik ben bij Borgh begonnen als bouwmedewerker voor het bezoeken van bouwwerken. Omdat de vertegenwoordiger van rayon Boxtel met pensioen ging heb ik dit gebied overgenomen. Toen ben ik dus in een eigen rayon als vertegenwoordiger verder gegaan.
Na een paar jaar ben ik aan de slag gegaan met het Borgh Facafix Gevelsysteem en heb dit een tijdje voor 50% van mijn tijd gedaan. De laatste paar jaar doe ik dit full-time en sinds twee jaar ben ik Projectmanager Geveltechniek."

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

"Ik heb eigenlijk geen vast ritme in mijn dagen. Meestal zijn mijn dagen gevuld met het adviseren van aannemers over projecten waarin gevelbekleding word toegepast. Ik doe mijn best om ze te overtuigen van de voordelen van het Facafix Gevelsysteem. Ik adviseer, verkoop en begeleid ze hierin. Dit doe ik in heel Zuid Nederland. Daarnaast heb ik nog een klein stukje verkoop in het Rayon Boxtel/Veldhoven. Verder ondersteun ik de vertegenwoordigers in het zuiden met eventuele bevestigingsvragen of bijzondere situaties in de bouw."

Dus je praktijkervaring in de bouw is een groot voordeel in je werk. Omdat je je in kunt leven in de persoon tegenover je.
Met welke uitdagingen heb je te maken?  

"Minder leuke aspecten kan ik eigenlijk niet zeggen. Ik heb moeten wennen aan het feit dat je meestal alleen bent. Maar dat geeft ook weer rust in je werk. Wat mij motiveert en wat ik interessant vind is het oplossen van problemen bij een aannemer. Aan tafel gaan, de tekeningen erbij en kijken wat voor hem de beste en snelste oplossing is. Als je dan wegloopt en je hebt de oplossing kunnen bieden vind ik fantastisch."


Denk jij over een carrièreswitch naar een sales functie?

Trekt een carrière als technisch commercieel medewerker in de buitendienst je? Ben je toe aan een nieuwe functie met zelfstandigheid en verantwoording? Als je interesse in sales en techniek hebt ligt er bij Borgh een kans voor een succesvolle loopbaan, ook al heb je geen ervaring of passend 'papiertje'. 
Neem contact op, we komen graag met je in gesprek.